GINOP-5.1.7-17-2019-00345

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „ZemplÉN az OTTHONOM” című, GINOP-5.1.7-17-2019-00345 jelű támogatási kérelmét Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője 14 844 397 Ft azaz tizennégymillió-nyolcszáznegyvennégyezer-háromszázkilencvenhét Forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

 A kedvezményezett neve: Zemplén Jövőjéért Egyesület
A támogatás összege: 14.844.397 Ft
A támogatás mértéke: 94,69 %
A projekt kezdési dátuma: 2020.06.01.
A projekt befejezési dátuma: 2021.06.01.

A Zemplén Jövőjéért Egyesület projektjének bemutatása.

Egyesületünk a Sárospataki járásban a rászorulók, halmozottan hátrányos helyzetűek helyzetén próbál változtatni. Magas az elvándorlás, sok az időskorú, illetve a tartós munkanélküli. 2016-ban rongyszőnyeg készítő tanfolyamot indítottunk Tiszacsermelyen, ami fontos bevételi forráshoz juttatta a résztvevőket, motiválta őket, kreatív energiájuk kiélésére is lehetőséget adott. A tanultakat a munkaerő piaci elhelyezkedéskor is hasznosíthatták. Használt ruhagyűjtést is végzett: jó minőségű ruhákat adott a rászorulóknak, ahol problémát jelentene az öltözködés. A „ZemplÉN az OTTHONOM” projekt a komplex programmal fejlesztendő cigándi, és a kedvezményezett sárospataki járásban valósul meg. Jelen programban munkahelyet biztosítanánk teljes állásban 2 hátrányos helyzetű embernek, akiknek ezzel tartós megélhetést biztosítunk. Ez hozzájárul életkörülményeik javításához, jobb ételekhez, gyógyszerekhez, juthatnak, a családok anyagi helyzete pozitívan változik. Saját önképük is javul, motiváltabbak lesznek. Környezetükre is hatást gyakorolnak: szerepmodellekké válhatnak, akik valami újba fogtak bele, és sikerült nekik. Remélhetőleg ez meggyőzi társaikat is arról, hogy nem kell feladni, bármilyen erős is az ellenszél. A bevont 2 fő hátrányos helyzetű munkavállaló többségében zöldterület-kezelési munkákat végezne, a közmunkásokkal elégedetlen önkormányzatok számtalanszor jelezték, hogy kiszerveznék a feladatokat nekünk, jelenleg is tárgyalásokat folytatunk, szerződéseket kötünk. Emellett kisebb részben kisebb felújítási, karbantartási munkálatokat végeznénk, például festés utáni takarítást, ablakcsere utáni kisebb faljavításokat, vagy épület állagmegóvási feladatait végeznék. Szezonális jelleggel különféle külső munkákat végeznénk, pl. tavasszal és nyár elején zöldítés, zöldfelületek gondozása, ősszel állagmegóvó munkákat, télen hótakarítást. Az építőiparban manapság szinte nincs leállás, így a belső munkálatok végzésére, karbantartásra télen is van lehetőség, illetve, ahogy jeleztük, a közmunka program problémái miatt nagyon nagy az önkormányzati érdeklődés.

A konkrét tevékenységünk a település összképét is változtatja: ingatlanokat, közterületeket gondoznánk, zöldítenénk, esztétikailag javítanánk a környezetünkön. Társadalmi munkában segítséget nyújtanánk a hátrányos helyzetben lévő, szegény családoknak, egyedülálló, egészségügyi, mozgásszervi problémákkal küzdő időskorúaknak az ingatlanjaik rendben tartásában. A vállalkozóknak, közintézményeknek, önkormányzatoknak elérhető árakon kínálnánk szolgáltatásainkat, erre nagy igény is van, tehát minden területen pozitív hatást tudnánk kifejteni.